Pentru inceput, o mica observatie: alcalinitatea sau aciditatea unui aliment este data de starea in care intra, general vorbind, stomacul, atunci cand un aliment ajunge in contact cu el.
De exemplu, atunci cand o bucata de carne din bolul alimentar ajunge in stomac, ACIDUL clorhidric este secretat de mucoasa stomacala pentru a desface proteina ingurgitata. Astfel, se intra intr-o stare acida. Similar, pentru un aliment „alcalin”, in stomac se secreta bila, o enzima ALCALINA utila dizolvarii si predigerarii (deja inceputa prin masticatie si combinarea cu saliva).
De exemplu, atunci cand o bucata de carne din bolul alimentar ajunge in stomac, ACIDUL clorhidric este secretat de mucoasa stomacala pentru a desface proteina ingurgitata. Astfel, se intra intr-o stare acida. Similar, pentru un aliment „alcalin”, in stomac se secreta bila, o enzima ALCALINA utila dizolvarii si predigerarii (deja inceputa prin masticatie si combinarea cu saliva).
Se ajunge, prin urmare, intr-o stare alcalina. De aceea, numim general alimentele ca fiind alcaline sau acide, in functie de directia pe care o impun balantei acido-bazice.
PH-ul (potentialul de hidrogen) este o masura a aciditatii sau alcalinitatii unei solutii, si se masoara pe o scara de la 0 la 14.
Astfel daca o solutie este neutra din punct de vedere al aciditatii sau alcalinitatii ea va avea pH-ul 7. O valoare a pH- ului sub 7, ne arata ca solutia este acida, iar valoarea pH-ului unei solutii, mai mare de 7, ne arata ca acea solutie este alcalina.
PH-ul normal al sangelui uman sanatos este de 7,4 adica alcalin, ceea ce ne duce la concluzia ca mentinerea acestui pH in limite normale, favorizeaza starea de sanatate si echilibru in organism.
O dieta acida iti distruge oasele deoarece corpul tau trebuie sa „fure” minerale alcalinizante din ele, ca sa evite acidizarea sangelui iar pe termen lung va duce direct la osteoporoza sau alte afectiuni cronice sau degenerative.
De asemenea, o astfel de dieta (preponderent acida) te imbatraneste si iti creste riscul de a dezvolta diverse boli grave.
Sa tii o dieta alcalina inseamna sa consumi cu prioritate peste zi (peste 75%) acele alimente care iti fac organismul mai alcalin.
Daca consumi din alimentele acide, cantitatea nu trebuie sa depaseasca 25% din tot ce mananci peste zi si sa te asiguri ca la aceeasi masa mananci mai mult alcalin decat acid.
Legumele verzi (salata verde, urzici, stevie, loboda), castraveti, alge comestibile, varza, broccoli, telina, patrunjel, pastarnac, sparanghel, sfecla rosie, spanac, dovleac, dovlecel, vinete, rosiile nepreparate termic, cartofii copti (nu prajiti), ceapa, usturoi.
Fructe: pepeni galbeni si rosii, struguri, avocado, banane, piersici, citrice (chiar daca sunt acide, in urma digestiei dau o reactie alcalina in organism), mere, pere, stafide, ananas, kiwi, curmale.
Lactate: branza dulce de casa, iaurtul.
Seminte: floarea soarelui, seminte de in.
Ciupercile.
Cereale: hrisca, mei.
Alte alimente alcaline: apa plata, sucurile proaspat extrase din fructe, mierea (in cantitati mici), polenul proaspat recoltat de albine.
Atat timp cat nu au fost suprapreparate, conservate, prajite, majoritatea legumelor si fructelor dau o reactie alcalina in organism.
Alimente acide:
Carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate procesate industrial, faina alba si produsele de patiserie, zaharul alb si produsele cu zahar alb, orezul alb, ouale, nucile (de orice fel), alimentele prajite, uleiurile vegetale exceptand cel de masline presat la rece, alcoolul, cafeaua, ciocolata, inghetata, in general alimentele procesate industrial, unele leguminoasele uscate (fasole, soia), medicamentele de sinteza, alimente contaminate cu pesticide si ierbicide, sucurile carbogazoase, apa carbogazoasa.
Fructe alcaline: stafide, curmale, smochine, ananas, mere, caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere
Fructe acide: toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura
Legume alcaline: ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive, patrunjel, pastarnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase incoltite
Legume acide: ardei iute, rubarba, toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor germinate
Cereale alcaline: cereale proaspete, orz verde, alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: paine prajita, paine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp).
Cereale acide: produse de patiserie, paine alba, paine integrala sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale
Dulciuri alcaline: suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat, sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica
Dulciuri acide: dulciuri, prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici (zaharina,aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza
Produse animale alcaline: oua de prepelita, oua de rata
Produse animale acide: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina
Bauturi alcaline: sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre daca au un pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla)
Bauturi acide: toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon
Lactate alcaline: lapte smantanit, kefir, zer, unt, frisca, lapte proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins
Lactate acide: parmezan, branzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smantana fermentata
Alimente gatite alcaline: legume fierte, coapte, mancaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bulion, supe de zarzavat si de radacinoase fara carne
Alimente gatite acide: mancaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve
Diverse alcaline: aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup)
Diverse acide: muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum
Alimente uleioase alcaline: ulei presat la rece de floarea soarelui sau masline, ulei de peste, ulei de primula, migdale, samburi de dovleac, alune,susan, castane,nuca de cocos proaspata
Alimente uleioase acide: ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline, fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic
intotdeauna cand mananci produse de origine animala (in special carne, branzeturi) mananca langa ceva verde (castravete, salata, broccolli etc).
Cateva sfaturi utile:
Nu fugi de fructe, chiar daca esti la cura de slabire mananca fructe inainte de ora 12:00 – pepenele este puternic alcalinizant
Dormi suficient, relaxeaza-te si fa sport
nu fuma, nu bea alcool
mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului
bea apa plata cu lamaie. Lamaia desi acida, in stomac devine puternic alcalina
Este important sa intelegi ca pe scala PHului, exista diferente foarte mari intre valori. Un lichid care are un ph 6 este de 10 ori mai acid decat un lichid cu ph 7; un lichid cu un ph 5 este de 100 de ori mai acid decat apa pura. Majoritatea sucurilor acidulate au un ph 3, facandu-le de 10000 de ori mai acide decat apa pura.
Aminteste-ti data viitoare cand bei un suc.
Inghite lent 70% din hrana sa fie neprocesata termic, legume, fructe, seminte.
Volumul unei mese nu trebuie sa depaseasca suprafata palmelor tinute caus
Hrana trebuie sa fie calduta, nu rece sau fierbinte.
Dimineata, bea un pahar de apa calduta cu un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu
Lasa un interval de 3-6 ore intre mese
Hidrateaza-te, transpira!
Renunta la produsele lactate si derivatele sale, proteina animala, gluten si bauturi carbogazoase.
Respira corect, pastreaza-ti tonusul muscular, articular si ligamentar, precum si o stare mentala relaxata si o atitudine smerita!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu